KADRA NAUKOWA

Program Pierwszej Ogólnopolskiej Akademii Zdrowego Życia Dietetyk vita objęty jest wsparciem merytorycznym kadry naukowej, którą tworzą wybitni naukowcy, ale także praktycy odnoszący w swojej pracy liczne sukcesy. Kadra naukowa Dietetyk Vita służy wiedzą i doświadczeniem poprzez wielokierunkowe wykorzystanie  różnych specjalizacji: od medycyny, poprzez żywienie, fizjologię wysiłku nie wyłączając psychologii.

Merytoryczny nadzór nad  jakością wprowadzanych rozwiązań sprawują:

Dr n.med. Aneta Kościołek

Wykształcenie:

- licencjonowany dietetyk
- mgr biotechnologii
- mgr zdrowia publicznego

Doświadczenie:

- wykładowca akademicki oraz dietetyk w Zespole Sanatoryjno-Szpitalnym Rehabilitacji Narządu Ruchu "GWAREK" w Goczałkowicach Zdroju
- współautorka wielu artykułów naukowych.
- członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- wykładowcą i szkoleniowiec z zakresu dietoterapii i prawidłowego żywienia
- koordynator warsztatów dietetyczno – kulinarnych dla dzieci na obozach odchudzająco– kondycyjnych
- redaktor merytoryczny, dietetyk portalu abcZdrowie.pl, parenting.pl
- członek Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością
- członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki
- członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
 

Certyfikaty i szkolenia:

- Kwalifikacyjny kurs pedagogiczny dla czynnych zawodowo nauczycieli z metodyką nauczania teoretycznych przedmiotów zawodowych.
- Certyfikat PRC Comunications - autoprezentacja i wystąpienia publiczne

Publikacje naukowe:

- Synowiec-Wojtarowicz A., Kościołek A., Kurzeja E., Stec M., Pawłowska Góral K.: Wpływ wybranych związków bioaktywnych jabłek na homeostazę oksydacyjno-redukcyjną fibroblastów. XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne „Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku”, Kraków, 10 - 12 września 2014 r., DP26, 120.
- Kościołek Aneta. Jak żywić przedszkolaka? Szkolenia dla Rodziców dzieci uczęszczających do Miejskiego Przedszkola w Lędzinach, 2013
- Kościołek Aneta: Suplementacja witamin i minerałów. Dobór właściwej diety u kobiet w ciąży. Ogólnopolski Kongres Naukowy Studentów Farmacji Farmakoterapia kobiet w ciąży, Katowice 2012
- Kościołek Aneta: Jak zdrowo schudnąć do studniówki. -Dni Otwarte Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Sosnowiec 2012
- Kościołek Aneta: Dietoprofilaktyka i dietoterapia w chorobach układu krążenia. Święto Mięs Polski. Chorzów 2012
- Kościołek A., Hartman M., Spiołek K., Kania J., Pawłowska-Góral K.: Ocena stanu wiedzy uczniów szkół policealnych na temat dodatków do żywności. XXII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne. Wisła 2012
- Kościołek A., Hartman M., Spiołek K., Kania J., Pawłowska-Góral K..: Ocena czynników wpływających na zakup i stosowanie preparatów witaminowo – mineralnych przez uczniów szkół policealnych. XXI Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne, Białystok 2011

więcej...>

Dr inż. Anna Kościej

 

Wykształcenie:

- mgr inż. technologii żywności, specjalność żywienie człowieka
- dr inż. nauk rolniczych o specjalności żywienie człowieka

Doświadczenie:

- w trakcie studiów zdobywała doświadczenie pracując jako nauczyciel przedmiotów zawodowych w szkołach ponadgimnazjalnych
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej
- wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach
- autorka i współautorka kilkunastu publikacji i doniesień na konferencje
- kurs pedagogiczny dla absolwentów szkół wyższych
 

 

Wybrane publikacje naukowe:

- Kościej A., Zerzucha M., Skotnicka – Graca U.: Profilaktyka żywieniowa i żywienie w cukrzycowej chorobie nerek. Clinical Diabetology 2015;4(5):183-188
- Cieślik E., Siembida A., Kościej A., Górecki A.: Turystyka przygodowa w świetle opinii badanych polskich turystów przygodowych - zarys problemu. Journal of Agribusiness and Rural Development, 2014, 4(34), 53-67
- Cieślik E., Kościej A., Cieślik J., Radziejewska D.: Ocena znajomości systemu HACCP wśród personelu zakładów gastronomicznych. Journal of Agribusiness and Rural Development, 2013, 1(27), 53-61
- Cieślik E., Siembida A., Siewior E., Kościej A.: Spożycie azotanów z dietą przeciętnego Polaka. EPISTEME: Czasopismo Naukowo-Kulturalne, 2013, 2(18), 123-130
- Cieślik E., Kościej A. Kwas foliowy – występowanie i znaczenie. Probl Hig Epidemiol 2012, 93(1): 1-7
- Cieślik E., Kościej A., Gębusia A.: Ocena wiedzy i pobrania kwasu foliowego przez kobiety w wieku rozrodczym, Assessment of knowledge and intake of folic acid by women of childbearing age. Probl Hig Epidemiol 2013, 94(3): 594-599
- Cieślik E., Gębusia A.,  Kościej A.: Yacon (Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson) – Bulwa o właściwościach prozdrowotnych. Postępy Fitoterapii 2/2012, s. 113-118

Pasjonatka zdrowej żywności. Stara się nieustannie pogłębiać swoją wiedzę z zakresu żywności, dietetyki oraz zdrowego stylu życia.
 

więcej...>

Dr Anna Stolecka - Warzecha

Wykształcenie:

- Studium przygotowania pedagogicznego
- mgr fizjoterapii
- doktor nauk o kulturze fizycznej (Fizjologia, Neurofizjologia, Dietetyka)
- ukończone studia podyplomowe: Żywienie i suplementacja osób aktywnych fizycznie

Doświadczenie:

- asystent w Zakładzie Fizjologii, Katedry Nauk Fizjologiczno-Medycznych Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach
- kierownik i założyciel studiów podyplomowych: Trener zdrowego stylu życia
- szkoleniowiec z zakresu fizjologii żywienia i wysiłku na Ministerialnych kursach instruktorskich i trenerskich
- szkoleniowiec w Polskim Związku Jujitsu
- szkoleniowiec na zgrupowaniach Kadry Polski Juniorek w piłce nożnej
- czynny dietetyk sportowy i kliniczny
- autor i współautor wielu publikacji naukowych