aktualności

Światowy dzień walki z otyłością

            Według definicji otyłość jest „chorobą metaboliczną, którą charakteryzuje nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie przekraczające jego fizjologiczne potrzeby”.
Co to znaczy? Po prostu tkanki tłuszczowej jest więcej, niż organizmowi potrzeba.

Najbardziej znaną metodą służącą do rozpoznania nadmiernej masy ciała jest obliczenie wskaźnika BMI (Body Mass Index). Do jego obliczenia ma zastosowanie następujący wzór:

 

Teraz sprawdź czy Twoja masa ciała mieści się w normie:
 


 

prawidłowa wartość BMI waha się w granicach 18,5 – 24,9.
jeżeli wartość wskaźnika wynosi 25 - 30 – mamy do czynienia z nadwagą
gdy jest ona większa niż 30 – oznacza otyłość

Dane Głównego Urzędu Statystycznego wskazują, że nadwaga lub otyłość to problem ponad 50% dorosłych Polaków. Niestety otyłość jest dość powszechna również wśród dzieci, a otyłe dzieci to otyli dorośli w przyszłości, więc można z całą pewnością założyć, że problem będzie narastał.
 

Wskaźnik BMI jest tylko jednym z kilku narzędzi służących do określania prawidłowej masy ciała, jednak nie najlepszym. Dlaczego? Klasycznym przykładem osoby z nieprawidłowym BMI jest kulturysta, którego nadmierna masa ciała wynika z nadmiaru mięśni a nie tkanki tłuszczowej.
 

Medycyna dzieli otyłość na prostą i wtórną, w zależności od przyczyny, która ją spowodowała.  Otyłość wtórna powstaje w przebiegu niektórych chorób np. niedoczynności tarczycy, nadczynności kory nadnerczy lub jako konsekwencja stosowanego leczenia.
 

Otyłość prosta wynika z długotrwałej przewagi kalorii dostarczanych organizmowi z pożywieniem nad kaloriami wydatkowanymi. Mówiąc wprost – kiedy jemy więcej niż potrzebujemy. Nie jest to jednak takie proste (choć otyłość nazwana jest prostąJ), ponieważ wiele osób wbrew pozorom wcale nie je zbyt dużo; powiedzmy sobie szczerze – jedzą zbyt mało. Czemu więc tyją, skoro powinni chudnąć z niedoboru energii? Otóż organizm bardzo lubi o siebie dbać, nawet jeżeli my sami siebie zaniedbujemy. Zbyt niska podaż energii skłania go do zwalniania tempa przemiany materii i oszczędzania. Skoro nastały ciężkie czasy (organizm dostaje mniej kalorii niż potrzebuje) trzeba oszczędzać! I gromadzić oczywiście. A co? Tłuszcz, bo to on właśnie jest magazynem energii, której brak z pożywienia.
 

Co więcej, nie zawsze nadwaga czy otyłość manifestuje się poprzez nadmierną masę ciała.

Czy można być otyłym nie będąc nim jednocześnie? Oczywiście, że można!

Istnieje zjawisko nazywane Slim – fat, które dotyczy osób pozornie szczupłych, u których prawidłowa masa ciała nie koreluje z ilością tkanki tłuszczowej w organizmie. Można to zweryfikować dopiero wtedy, kiedy taka osoba nie jest kompletnie ubrana. Czego jest zbyt mało? Oczywiście mięśni, które są zastępowane przez tkankę tłuszczową.
 

Otyły, z nadwagą, szczupły ale otyły?..... Jak się w tym wszystkim nie pogubić? Otóż istnieje kilka sposobów:

Pierwszy i najprostszy to wizyta u dietetyka, który określi Twoją masę ciała oraz ilość tkanki tłuszczowej za pomocą wagi.

Można również samemu to sprawdzić przy użyciu kilku dodatkowych wzorów.

Wskaźnik WHR – wskaźnik talia – biodro (Waist/hip ratio) pozwala określić typ otyłości na podstawie usytuowania tkanki tłuszczowej.




 

Wynik:

- od 0,8 i powyżej u kobiet i od 1,0 i powyżej u mężczyzn oznacza typ sylwetki androidalnej, czyli tzw. sylwetka typu jabłko

- od  0,8 i poniżej u kobiet oraz  od 1,0 i poniżej u mężczyzn oznacza typ sylwetki gynoidalnej, czyli tzw. sylwetka typu gruszka

Najbliżej idealnym proporcjom są sylwetki o współczynniku wskaźnika WHR 0,7 u kobiet oraz 1.0 u mężczyzn.

 

Powszechnie dzieli się otyłość na brzuszną – potocznie nazywaną typem jabłka oraz pośladkowo – udową, tzw. otyłość typu gruszka. Znacznie groźniejsza dla zdrowia jest otyłość brzuszna – w jej przebiegu, dużo częściej niż w przypadku otyłości pośladkowo-udowej, występują powikłania metaboliczne (cukrzyca, nadciśnienie, choroby sercowo – naczyniowe, i inne). Powszechnie uważa się, że zdecydowana większość chorób jest bezpośrednią lub pośrednią konsekwencją otyłości.

 

Jaka jest więc moja właściwa masa ciała?
 

Istnieje wiele wzorów na jej określenia. Najprostszy z nich to wzór Brocka, wg którego wystarczy odjąć od wzrostu 110 w przypadku kobiet i 100 w przypadku mężczyzn.

 

Dla kobiet:                 masa ciała należna = wzrost (cm) – 110     

Dla mężczyzn:           masa ciała należna = wzrost (cm) – 100     
 

I co teraz? Kiedy już wszystko wiem, wiem nawet, że nie jest tak źle. Może to jeszcze nie otyłość, tylko nadwaga. Warto się tak przejmować? Przecież z nadwaga to nie choroba….No tak ale to przecież oczywiste, że zaniedbana nadwaga prowadzi do otyłości. Granica jest cienka i może nie być zauważona, zwłaszcza, jeżeli nadmierna masa ciała towarzyszy Ci od dłuższego czasu.
 

Warto się przejąć bo:

  • nadmierna masa ciała niesie ze sobą ryzyko wystąpienia wielu groźnych dla zdrowia, a nawet życia powikłań, między innymi: cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, dny moczanowej, chorób nerek, układu sercowo-naczyniowego oraz kostno-stawowego, a także bezdechu sennego.
  • udowodniono korelację nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej z występowaniem nowotworów
  • otyłość jest niekorzystna również dla kobiet w wieku reprodukcyjnym – może powodować trudności z zajściem w ciążę oraz z jej utrzymaniem.
     

Nie należy również zapominać o społecznych oraz emocjonalnych skutkach otyłości  Osoby otyłe mają często niskie poczucie własnej wartości, co przekłada się między innymi na codzienne funkcjonowanie, rodzaj wykonywanej pracy oraz relacje z innymi ludźmi. Depresja jest często współwystępującą jednostką chorobową. Udowodniono związek pomiędzy otyłością a depresją.
 

    Co więc robić? Jak się nie dać lub zawalczyć o siebie?
 

Po pierwsze poszukaj wsparcia. Nie zawsze wiadomo co zrobić, nie zawsze wystarczy mniej jeść – mniej? Ale o ile? A może więcej? Ale ile czego? Co z czym łączyć? Czy wszystko co tłuste jest złe? Może poczytam w internecie? To tłuszcz w końcu jest ten „zły” czy węglowodany? A co z białkiem, przecież zakwasza….


            Na te i tysiące innych pytań odpowie Ci dietetyk. Dietetyk – vita.
 

 Witamy u dietetyka.
W czym mogę pomóc?

 

http://www.dietetyk-vita.pl/znajdz-nas

 

Bibliografia:

  1. Tatoń J, Czech A, Bernas M. Otyłość. Zespół metaboliczny. Warszawa: PZWL: 2007.
  2. Oblacińska A, Weker H, red. Profilaktyka otyłości u dzieci i młodzieży. Kraków: Help-Med s.c.: 2008.
  3. Piekarzewska M. Ogólny stan zdrowia ludności. [W:] Koehne N, Lednicki B, Piekarzewska M, Wieczorkowski R, Zajenkowska-Kozłowska A. Stan zdrowia ludności Polski w 2009 r. Warszawa: Zakład Wydawnictw Statystycznych; 2011: str. 44-57.
  4. http://www.wygrajznadwaga.pl/whr.php
  5. Goryńska-Goldmann E, Ratajczak P. Świadomość żywieniowa konsumenta a zachowania Horwarth E., Johnson J., Weissman M.M. i wsp.

    The validity of major depression with atypical fe- atures based on a community study. J. Affect. Disord. 1992; 26: 117–126.
  6. żywieniowe. J Agribusiness Rural Dev. 2010; 4 (18): 41–48.

2018-10-24

więcej...>

Z cukrzycą przez święta

Coraz większymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia – dla każdego z nas to wyjątkowy czas. Spotkania w gronie najbliższych zachęcają do tego, aby spróbować pysznych potraw. Warto zadbać o to, aby nie pojawiły się dolegliwości wynikające ze zmiany stylu życia w tych dniach. Portale prześcigają się w informacjach na co zwrócić uwagę w tym czasie. A przecież dla osób zdrowych wytyczne są jasne, proste i niezmienne od lat. Należy zachować umiar w jedzeniu, nie rezygnować z aktywności fizycznej wychodząc chociażby na rodzinny spacer, oraz zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Jednak nie wszyscy jesteśmy zdrowi, dlatego poświęcamy ten artykuł osobom chorym na cukrzycNa co szczególnie powinni zwrócić uwagę podczas biesiadowania świątecznego diabetycy? Specjalnie dla Dietetyk vita odpowiada dr Katarzyna Kowalcze – dietetyk kliniczny, adiunkt w Wyższej Szkole Humanistycznej w Siedlcach.

Dietetyk vita: Chorzy na cukrzycę muszą wprowadzić pewne ograniczenia w czasie świąt. Złamanie zasad prawidłowego odżywiania szybko da o sobie znać powodując wzrost lub spadek stężenia glukozy we krwi.

Katarzyna Kowalcze: To może się zdarzyć, ale nie musi. I nie powinno. Prawidłowe leczenie diabetologiczne, respektowanie określonych zasad dietetycznych i stosowna dawka ruchu zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne w każdej sytuacji- w święta także.  Pacjenci leczeni szybko działającymi analogami insuliny ludzkiej, naśladującymi jej fizjologiczne wydzielanie są w bardziej komfortowej sytuacji. Preparaty te można stosować tuż przed, w trakcie, a nawet po posiłku i nie trzeba jak w przypadku konwencjonalnej insulinoterapii czekać 20 – 30 minut do rozpoczęcia posiłku. Wybór metody leczenia jest wyłącznie decyzją lekarza. Jeśli chodzi natomiast o dietę, są określone, uniwersalne zasady oparte o kanon zdrowego żywienia i zbilansowanej diety. Mówiąc w wielkim skrócie - chodzi o różnorodność produktów i jedzenie z umiarem. Jednak każdemu pacjentowi z cukrzycą (zarówno typu I, II) dietę ustala się indywidualnie m.in. ze względu na przebieg cukrzycy, ewentualne współistnienie chorób czy też istniejące powikłania.

DV: Wróćmy do wigilijno-świątecznego stołu... Wigilijna wieczerza  zgodnie z tradycją składa się z potraw postnych: zupy grzybowej, pierogów z grzybami i kapustą, czerwonego barszczu z uszkami... Czy takie potrawy służą diabetykom?

K.K: Kolacja wigilijna jest tradycyjnie postna czyli to co dla diabetyków najlepsze. Przy stole pełen luz, ale  jak mówię moim pacjentom – kontrolowany. Złota zasada – wszystkiego z umiarem, szczególnie odnosi się to do takich dań jak pierogi czy kluski z makiem.

DV: W tym dniu najważniejsze miejsce zajmują ryby: karp po żydowsku, szczupak faszerowany, śledzie w najróżniejszych postaciach. Do ich jedzenia nieustannie zachęcają żywieniowcy, bowiem ryby to najzdrowszy rodzaj mięsa. W związku z powyższym czy diabetycy muszą zachować umiar w ich spożyciu?

K.K: Ich tłuszcz obfituje w kwasy wielonienasycone omega 3 i omega 6, które obniżają lipidy we krwi, działają przeciwzakrzepowo i są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu. Ryby są źródłem wartościowego białka, witamin i składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia.

DV: Święta to także czas wizyt u  rodziny i przyjaciół które często obfitują w mniej zdrowe, tłuste i ciężkostrawne potrawy oraz tradycyjne słodkości, które podwyższają poziom cholesterolu i powodują wzrost masy ciała. Jak dokonywać rozsądnych wyborów?

K.K: Jeśli chcemy ograniczyć niekorzystne skutki diety należy dokonywać rozsądnych wyborów np. zamiast kotleta schabowego, wybrać mięso duszone, zamiast ryby smażonej rybę w galarecie, zamiast bułki z kiełbasą wieprzową, ciemny chleb z wędliną drobiową, babkę drożdżową lepiej zastąpić niskosłodzonym sernikiem lub makowcem, a zamiast kompotu wypić gorzką kawę, herbatę lub wodę mineralną.

DV: W polską tradycję świąt Bożego Narodzenia wpisały się także suszone owoce i bakalie jako symbol dostatku, szczęścia, płodności i długowieczności. Nie brakuje ich więc na świątecznym stole, dodawane są do potraw i ciast.

K.K:  Poprawiają trawienie, pracę serca, pamięć i są wartościowym źródłem składników odżywczych, mineralnych oraz witamin i błonnika, są również źródłem szybko przyswajalnych cukrów i kalorii. Z rozwagą trzeba podchodzić do deserów, np. do kompotu z suszonych owoców i do czekoladowych wspaniałości. Nie trzeba jednak odmawiać sobie niewielkiej porcji makowca.

DV: Coraz modniejsze są rodzinne świąteczne wyjazdy w góry bądź nad morze. Często to dość radykalna zmiana trybu życia i sposobu żywienia, a dla osób z cukrzycą może to być kłopotliwe.

K.K: Nie, jeśli zostaną zachowane zasady postępowania co do leczenia i diety. Natomiast świąteczny wyjazd to wspaniała okazją do podejmowania aktywności fizycznej, która jest integralną częścią procesu terapeutycznego. W przypadku „grzechów” dietetycznych zaburzających poziom cukru we krwi ruch ma także zbawienne działanie. Pamiętać o swojej chorobie powinny osoby, które spędzają na stoku narciarskim wiele godzin lub też uprawiają długie wędrówki. Polecam zaopatrzenie się w kanapkę albo też kostki cukru, aby zabezpieczyć się przed niedocukrzeniem.

DV: Dla dzieci to wyjątkowy, długo wyczekiwany czas, ale dzieci chorujące na cukrzycę muszą zachować  umiar zwłaszcza w spożyciu słodkości... Jaka może być dla nich Wigilia i święta?

K.K: Powinien to być czas radości i świątecznych smaków, jak u wszystkich dzieci, oczywiście z zachowaniem podstawowych zasad zdrowego żywienia i z akcentem na wymogi diety. W rodzinach, w których dziecko choruje na cukrzycę znacznie łatwiej zmienia się i racjonalizuje codzienne zwyczaje żywieniowe. To przekłada się także na świąteczne menu. Wśród pacjentów mam wiele dzieci, które są leczone analogami insuliny podawanymi przez pompę insulinową samoczynnie dostarczającą organizmowi odpowiednich dawek, są w sytuacji komfortowej. Z moich wieloletnich doświadczeń wynika, że zasady żywieniowe są znacznie lepiej przestrzegane przez dzieci, w czym niewątpliwa zasługa rodziców, niż przez pacjentów dorosłych, których w wielu przypadkach trudno skłonić do przestrzegania diety. Dla dzieci z cukrzycą, o czym także powinni pamiętać rodzice i kochający dziadkowie, urok i radość świątecznych prezentów nie muszą uosabiać bombonierki i czekoladowe Mikołaje.

DV: Podsumowując naszą rozmowę można sformułować puentę: wszystko jest dla wszystkich ale z umiarem. Dziękujemy Pani doktor za rozmowę.

K.K: Wesołych Świąt!



 

 

2017-12-14

więcej...>

7 Bieg Papieska "10"

Poradnia Dietetyczna Natura Dietetyk Pniewy/Międzychód zaprasza na analizy masy i składu ciała wraz z omówieniem wyniku. Dla wszystkich startujących na 5km, 10km i nordic walking przygotowaliśmy ekstra zniżkę - 20%. Analiza pozwoli sprawdzić formę, dowiedzieć się czego potrzebuje organizm i lepiej dostosować program żywieniowy i treningowy.

Informacje dotyczące biegu od Organizatora:

Trwają zapisy do VII Biegu Papieskiego, który odbędzie się 1 października 2017r.

W tym roku rozpoczynamy startem o godz.13.20 "kijkarzy" na dystansie 5km.
Po zawodnikach nordic walking wystartują najmłodsi uczestnicy VII Biegu-przedszkolacy na dystansie 200m.
Bieg główny na 5 i 10 km nastąpi tradycyjnie o godz. 14.00. Meta i starty na poszczególne dystanse odbędą się w Łazienkach Miejskich.

Zapisy przedszkolaków do biegu na 200m odbywają się w Przedszkolu Miś i Przedszkolu Sióstr Urszulanek. Chętni do Biegu Przedszkolaka spoza Gminy Pniewy, mogą zgłaszać się bezpośrednio w sekretariacie OSIR Pniewy- tel. 61 2936496, e-mail [email protected]

Zapisy trwają do 25.09.2017r. W dniu zawodów nie będzie możliwości rejestracji dzieci do biegu.

2017-10-01

więcej...>

Promocja dla lojalnych Pacjentów !

W poradniach dietetycznych Dietetyk-vita doceniamy lojalnych Pacjentów !  To właśnie dla Was przygotowaliśmy tę promocję ✌!
Jeśli jesteś zadowolony z naszych usług, zachęć do skorzystania z nich znajomych✋, a otrzymasz niespodziankę od swojego dietetyka! Za kilka miesięcy będą Ci wdzięczni i wspólnie będziecie mogli świętować Wasze małe i duże sukcesy ;)

2017-09-29

Dietetyk Vita w ciągu szkoleniowym!

W ostatnią sobotę 3.12.2016 braliśmy udział w kolejnej konferencji-  „Psychodietetyka- zrozumieć żywienie” zorganizowanej w Katowicach przez Śląskie Centrum Zdrowia. Dobór wybitnych prelegentów (m.in.: prof. dr hab. n. med. Jadwiga Jośko - Ochojska, dr n. med. Katarzyna Rojewska, dr n. hum. Krzysztof Puchalski, dr inż. Katarzyna Kowalcze) gwarantował merytoryczne podejście do prezentowanych zagadnień .


Konferencja ta organizowana jest w celu propagowania fachowej wiedzy dotyczącej psychologii żywienia. Podczas konferencji zostały poruszone tematy wzbudzające największe zainteresowanie dietetyków i psychologów. Oto niektóre z omawianych zagadnień:
 

  • Traumatyczne przeżycia naszych przodków a epigenetyczne dziedziczenie zaburzeń
  • Styl żywienia w rodzinie jako czynnik ryzyka oraz czynnik zdrowienia w jadłowstręcie psychicznym
  • Dietetyk w świecie Doktora Google
  • Dietetyka kliniczna- insulinooporność i zespół PCOS
  • Praktyczna interpretacja wyników badań laboratoryjnych w gabinecie dietetyka
     

Była to już kolejna konferencja dotycząca dietetyki, a tematy ani razu się nie powtórzyły, zatem po raz kolejny należy podkreślić jak mocno rozwijącą się dziedziną jest dietetyka. Szkolimy się dla Nas i dla Was- po to aby Nasze usługi były na jak najwyższym poziomie, a Wasze wyniki były co raz lepsze i trwalsze.

Życzymy wytrwałości w realizacji założonych celów!

2016-12-07

więcej...>

Dietetyk Vita na Konferencji Śląska Jesień Dietoterapii!

Wczoraj braliśmy udział w pierwszej konferencji „Śląska Jesień Dietoterapii” zorganizowanej przez Ekspert Edu w Katowicach. Prelegentami byli m.in.: prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska, dr inż. Katarzyna Kowalcze.

Organizatorzy zadbali aby tematyka była bardzo zróżnicowana. Oto niektóre z omawianych zagadnień:
 

  • Regulacja poboru pokarmu-fizjologia i układ nagrody
  • Mechanizmy rozwoju insulinooporności i jej rola w rozwoju powikłań otyłości
  • Jak za pomocą modyfikacji zachowań i zmiany składu diety przywrócić prawidłową regulację poboru pokarmu?
  • Czy diety wysokobiałkowe są korzystne dla zdrowia?
     

Z każdą kolejną konferencją utwierdzamy się w przekonaniu, że dietetyka to bardzo szeroka i niezwykle prężnie rozwijająca się dziedzina nauki. Dlatego też należy bezustannie się szkolić i poszukiwać nowych doniesień ze świata nauki- i MY to robimy! Staramy się być wszędzie tam, gdzie dzieje się coś ważnego, inspirującego do naszej dalszej pracy. Chcemy być na bieżąco z najnowszymi doniesieniami i badaniami, a to wszystko dla Was!

2016-11-27

więcej...>

Dietetyk Vita na Konferencji Śląska Jesień Dietoterapii!

Wczoraj braliśmy udział w pierwszej konferencji „Śląska Jesień Dietoterapii” zorganizowanej przez Ekspert Edu w Katowicach. Prelegentami byli m.in.: prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska, dr inż. Katarzyna Kowalcze.

Organizatorzy zadbali aby tematyka była bardzo zróżnicowana. Oto niektóre z omawianych zagadnień:
 

  • Regulacja poboru pokarmu-fizjologia i układ nagrody
  • Mechanizmy rozwoju insulinooporności i jej rola w rozwoju powikłań otyłości
  • Jak za pomocą modyfikacji zachowań i zmiany składu diety przywrócić prawidłową regulację poboru pokarmu?
  • Czy diety wysokobiałkowe są korzystne dla zdrowia?
     

Z każdą kolejną konferencją utwierdzamy się w przekonaniu, że dietetyka to bardzo szeroka i niezwykle prężnie rozwijająca się dziedzina nauki. Dlatego też należy bezustannie się szkolić i poszukiwać nowych doniesień ze świata nauki- i MY to robimy! Staramy się być wszędzie tam, gdzie dzieje się coś ważnego, inspirującego do naszej dalszej pracy. Chcemy być na bieżąco z najnowszymi doniesieniami i badaniami, a to wszystko dla Was!

2016-11-27

więcej...>

Dietetyk Vita ciągle się szkoli!

Wczoraj braliśmy udział w II Narodowym Kongresie „Nowatorskie metody leczenia nadwagi i otyłości” zorganizowanym w Złotych Tarasach w Warszawie. Warto wymienić niektórych z prelegentów m.in.: dr hab. n. med. Dorota Waśko- Czopnik, dr Paweł Grzesiowski, dr Tomasz Podgórski i dr Agnieszka Zachurzok.


Organizatorzy zadbali aby tematyka Kongresu była bardzo zróżnicowana. Oto niektóre z omawianych zagadnień:
 

  • Otyłość u dzieci i młodzieży. Jak leczyć nie tylko dziecko, ale i całą rodzinę? Diagnostyka laboratoryjna i interpretacja badań osób z nadwagą i otyłością
  • Otyłość olbrzymia w obliczu chirurgii bariatrycznej
  • Psychodietetyka – najlepsze praktyki terapeutyczne
  • Suplementacja w procesie utraty zbędnych kilogramów
  • Po raz pierwszy w Polsce, na żywo, starcie na argumenty największych autorytetów reprezentujących przeciwstawne nurty dietetyki i żywienia
  • Aktywność sportowa osób z nadwagą i otyłością okiem trenera
  • Mikroflora – probiotyki w pytaniach i odpowiedziach
     

Sami przyznacie, ogrom przekazanej wiedzy jest onieśmielający, ale szkolimy się nie tylko dla siebie ale przede wszystkim dla Was! Wszelkie istotne informacje znajdą swoje odzwierciedlenie w Waszych Programach Żywieniowych.

2016-10-23

więcej...>

Dietetyk Vita ciągle się szkoli!

Wczoraj braliśmy udział w II Narodowym Kongresie „Nowatorskie metody leczenia nadwagi i otyłości” zorganizowanym w Złotych Tarasach w Warszawie. Warto wymienić niektórych z prelegentów m.in.: dr hab. n. med. Dorota Waśko- Czopnik, dr Paweł Grzesiowski, dr Tomasz Podgórski i dr Agnieszka Zachurzok.

Organizatorzy zadbali aby tematyka Kongresu była bardzo zróżnicowana. Oto niektóre z omawianych zagadnień:
 

  • Otyłość u dzieci i młodzieży. Jak leczyć nie tylko dziecko, ale i całą rodzinę? Diagnostyka laboratoryjna i interpretacja badań osób z nadwagą i otyłością
  • Otyłość olbrzymia w obliczu chirurgii bariatrycznej
  • Psychodietetyka – najlepsze praktyki terapeutyczne
  • Suplementacja w procesie utraty zbędnych kilogramów
  • Po raz pierwszy w Polsce, na żywo, starcie na argumenty największych autorytetów reprezentujących przeciwstawne nurty dietetyki i żywienia
  • Aktywność sportowa osób z nadwagą i otyłością okiem trenera
  • Mikroflora – probiotyki w pytaniach i odpowiedziach
     

Sami przyznacie, ogrom przekazanej wiedzy jest onieśmielający, ale szkolimy się nie tylko dla siebie ale przede wszystkim dla Was! Wszelkie istotne informacje znajdą swoje odzwierciedlenie w Waszych Programach Żywieniowych.

2016-10-23

więcej...>

Dietetyk - vita na Międzynarodowej Konferencji „YOUR DIET, YOUR HEALTH” Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Życie bez glutenu to nie tylko bezglutenowe posiłki. Celiakia, alergia i nadwrażliwość na gluten, wpływ glutenu na zdrowie, rola probiotyków i prebiotyków w chorobach związanych z brakiem tolerancji na gluten to tylko niektóre tematy tej  konferencji. 

Co jeść, jak kupować produkty, czego unikać aby zdrowo zastąpić gluten w diecie. 

2016-09-09

Dietetyk vita studentów na praktykach

Wakacje to nie tylko czas wypoczynku. Dla części młodych ludzi to czas zwiększonego wysiłku i zdobywania cennego doświadczenia. W gabinetach Dietetyk-Vita w województwie śląskim rozpoczęliśmy kolejną turę letnich praktyk studenckich. Praktykantami są najczęściej studenci Śląskiego Uniwersytetu Medycznego i Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.

Aktualnie na praktykach gościmy Karolinę, studentkę III roku dietetyki z ŚUM. Jest osobą niezwykle zdeterminowaną, czekała na możliwość rozpoczęcia praktyk ponad 2 miesiące! Karolina doskonale radzi sobie podczas bezpośredniego kontaktu z pacjentami poradni, łatwo nawiązuje pozytywne relacje, poznaje nowy dla siebie program oraz jego dostępne funkcje. Dodatkowo, jest niezwykle aktywna, zgłasza swoje uwagi, pomysły, chętnie uczestniczy w ich wdrażaniu. Takich studentów szczególnie cenimy! Powiew młodości i innowacyjności to jest to, czym chcemy się wyróżnić! Zapraszamy na praktyki!

Opinia studentki:

Jeszcze nigdy nie trafiłam do takiego miejsca! Cieszę się, że udało mi się trafić pod opiekę jednego z najlepszych dietetyków na śląsku! Wyniki pacjentów są rewelacyjne! Świetna atmosfera, wyrozumiałość i chęć pomocy od każdego z pracowników. Jestem osobą ambitną i cierpliwą, nie boję się wyrażać własnego zdania, dlatego ważne jest również, aby moje uwagi zostały wysłuchane i rozważone. Jestem pod wrażeniem programu, jest bardzo rozbudowany i posiada wiele funkcji przydatnych w gabinecie dietetyka. W zupełności spełnia moje oczekiwania w zakresie obsługi pacjenta i realizacji dla niego Indywidualnego Programu Żywieniowego. Jest niezwykłym ułatwieniem, kompendium wiedzy i wielu funkcji których wcześniej nie widziałam. Jako studentka polecam poradnie Dietetyk-Vita! Można się naprawdę wiele nauczyć. Dużo wiedzy merytorycznej jak i praktycznej, ogromne doświadczenie osób tam pracujących i świetna atmosfera sprawiają, że praktyki to czysta przyjemność!

2016-06-27

więcej...>

Dietetyk vita nagradza zwycięzców konkursu

Na naszym facebook’owym funpage’u ogłosiliśmy konkurs w którym nagrodą była wizyta w gabinecie wraz z Indywidualnym Programem Żywieniowym. Wygrała pani Kamilla Borek, która jako 4-tysięczna osoba kliknęła na naszym profilu !

Wszystkim naszym Fanom dziękujemy a pani Kamili serdecznie gratulujemy!!!

2016-06-22

Spotkanie z uczniami gimnazjum w Piastowie.

Edukując dzieci i młodzież edukujemy przyszłych dorosłych. Jak uniknąć nadwagi, otyłości, problemów ze zdrowiem, być aktywnym i cieszyć się każdym dniem? O tym było to spotkanie. Dziękuję wszystkim za ciepłe przyjęcie i aktywny udział. 

2016-06-08

Dietetyk vita dzieci w dniu ich święta.

Z okazji Dnia Dziecka Poradnia Dietetyczna Dietetyk-Vita Anny Jędrusik zorganizowała bezpłatne pomiary dla dzieci i młodzieży z Będzina i okolic. Jesteśmy niezwykle zadowoleni z wysokiej frekwencji- udało nam się przeprowadzić pomiar u ponad 30 dzieci!

Bezpośrednio po pomiarach kilkoro rodziców postanowiło umówić się ze swoim dzieckiem na wizytę. Cieszy nas rosnąca świadomość rodziców, że zdrowe odżywianie i w efekcie odpowiednia masa ciała ich pociech to najlepszy start w przyszłość i twarde podwaliny pod zdrowie. Grafika obok niech będzie motywacją przedstawioną „z przymrużeniem oka” 

2016-06-01

więcej...>

Dietetyk vita na Szkolnym Pikniku Rodzinnym

W piękne sobotnie popołudnie, 21 maja Miejski Zespół Szkół nr 1 w Będzinie zorganizował Szkolny Piknik Rodzinny. Emocji było bardzo dużo, podobnie jak promieni słonecznych i przybyłych Uczestników. W trakcie tego wydarzenia przygotowanych było wiele atrakcji m.in. konkurencje sportowe, konkursy rodzinne, pokaz mody, konkurs plastyczny, ale najważniejszą jego częścią była licytacja nagród ufundowanych przez sponsorów.

Uczestnicy wylicytowali wiele nagród, a środki zgromadzone z tego przedsięwzięcia przeznaczone były na pomoc dla ciężko chorego ucznia z tej szkoły. Miło nam poinformować, że jednym ze sponsorów był Gabinet Dietetyczny Dietetyk-Vita Anny Jędrusik. Ufundowaliśmy 3 bony na Indywidualny Program Żywieniowy, 3 bony na Masaż oraz 3 bony na Zabieg Elektrostymulacji. Bony zostały zrealizowane dlatego tym bardziej cieszymy się że mogliśmy pomóc w zdobyciu środków na szczytny cel a przy okazji sprawić przyjemność osobom które wylicytowały nagrody przez nas ufundowane.

2016-05-21

więcej...>

Dietetyk vita na Konferencji na temat Przywództwa XXII wieku

W dniu 15 marca w Katowickim Centrum Kongresowym odbyła się konferencja na temat Przywództwa XXII wieku prowadzona przez międzynarodowego coucha i trenera biznesu Mateusza Grzesiaka.


Jesteśmy dumni z faktu, że wśród partnerów tego wydarzenia była także Pierwsza Ogólnopolska Akademia Zdrowego Życia - Dietetyk Vita.
 

Co robi Mateusz Grzesiak?

Uczy świadomego myślenia i rozwiązywania problemów.

Od wielu lat pracuje m.in. z ludźmi biznesu i  dużymi korporacjami. Prowadzi szkolenia, kursy oraz indywidualne treningi z samorealizacji, rozwoju osobistego, pokonywania barier i osiągania sukcesu. Psycholog, coach i trener biznesu szkolący w 6 językach w kraju i na świecie. Człowiek, który własną ciężką pracą udowodnił, że można osiągnąć sukces - jeśli się tego pragnie. Jest najpopularniejszym coachem w Polsce wg: Newsweek, DD TVN, gazeta.pl, Polityka, Cosmopolitan, TVN24 BŚ.

Napisał 9 książek, które wskazują drogę do sukcesu setkom tysięcy czytelników i słuchaczy, a w mediach społecznościowych sympatyzuje z nim ponad kilkaset tysięcy ludzi z całego świata.
 

Konferencja przygotowana była dla niemal 500 uczestników, którzy otrzymali  ekskluzywną dawkę wiedzy skierowaną do ludzi, którzy wiedzą, że rozwój zależy od tego, co robi się ze swoim życiem! 
 

Spotkanie z Mateuszem pozwoliło  uczestnikom na uzyskanie cennych odpowiedzi dotyczących dylematów, z którymi borykają się liderzy i przywódcy na całym świecie.
 

Będziemy Was informować o kolejnych przedsięwzięciach Akademii Zdrowego Życia.

 

2016-03-15

więcej...>

Dietetyk vita na zawodach narciarskich

W dniach 11-13 marca w Krynicy Zdrój odbyła się  XII edycja Zawodów Narciarskich o Puchar Prezesa Zarządu jednego z banków. Organizatorem była firma Fit & Fun (www.fitifun.pl). Jednym ze sponsorów nagród była Akademia Zdrowego Życia Dietetyk vita, która ufundowała dziesięć programów żywieniowych do rozlosowania wśród uczestników. W imprezie udział wzięło ponad 300 narciarzy i snowboardzistów. W sobotę zawodnicy rywalizowali ze sobą na malowniczym stoku Henryk Ski ( www.henryk-ski.pl), jedynym który do połowy marca utrzymał dobre warunki dla narciarzy. Nad sprawnym przeprowadzeniem zawodów czuwała niezastąpiona kadra instruktorska ze Szkoły Narciarskiej Strama z Zakopanego ( www.strama-szkola.pl).

Pogoda podczas zawodów była wyśmienita, a zbocze dobrze przygotowane, dlatego też w niedzielę miłośnicy „białego szaleństwa” mogli do woli korzystać z uroków krynickiego stoku. Pozostali uczestnicy imprezy, którzy nie zdecydowali się na dalsze jazdy, wzięli udział w przygotowanej „ścieżce zdrowia” .  Podczas tych zajęć mogli sprawdzić skład swojego ciała, wypełnić test dotyczący zdrowego stylu życia, czy też przekonać się o poziomie swojej satysfakcji w różnych dziedzinach życia wypełniając u profesjonalnego coacha własne Koło Życia. Dla podtrzymania elementów aktywności fizycznej uczestnicy tego cudownego wydarzenia mogli wziąć udział w zajęciach tanecznych z elementami zumby i salsy. Po południu, z bagażem nowych doświadczeń oraz pełni pozytywnej energii mogli spokojnie wrócić do domów. Do zobaczenia na kolejnej imprezie!

2016-03-12

więcej...>

Dietetyk vita w Aktywnym Marcu w województwie mazowieckim

Pod hasłem Aktywny Marzec poradnie dietetyczne Dietetyk vita  w Pruszkowie i Ursynowie przeprowadziły bezpłatne pomiary składu ciała. Oferta była skierowana do wszystkich chętnych i trwała pierwsze dwa  tygodnie marca. Mamy nadzieję, że akcja ta skłoniła wiele osób do rozpoczęcia aktywnego trybu życia i zawalczenia o swoje zdrowie. Wiosną mamy ochotę na więcej! Wykorzystajmy pierwsze promienie wiosennego słońca i zacznijmy dbać o siebie! Powodzenia!

2016-03-03

Dietetyk vita w Aktywnym Marcu w województwie śląskim

Pod hasłem Aktywny Marzec poradnie dietetyczne Dietetyk vita  w Będzinie, Katowicach i Siemianowicach Śląskich przeprowadziły bezpłatne pomiary składu ciała. Oferta była skierowana do wszystkich chętnych i trwała pierwsze dwa  tygodnie marca. Mamy nadzieję, że akcja ta skłoniła wiele osób do rozpoczęcia aktywnego trybu życia i zawalczenia o swoje zdrowie. Wiosną mamy ochotę na więcej! Wykorzystajmy pierwsze promienie wiosennego słońca i zacznijmy dbać o siebie! Powodzenia!

2016-03-03

Dietetyk vita na Walentynkowym marszu nordic walking.

W dniu 14.02.2016 punktualnie o godzinie 12:00 w gabinecie dietetycznym Dietetyk Vita w Będzinie stawiły się osoby chętne do wzięcia udziału we wspólnej aktywności ruchowej. Uczestnikami marszu z kijami byli zarówno Pacjenci jak i osoby z zewnątrz.

Zaczęliśmy oczywiście rozgrzewką, a następnie rozpoczęliśmy marsz nordic walking pod czujnym okiem Wojtka, który korygował poprawność chodzenia w sytuacjach które tego wymagały. Pogoda była znakomita, gorące promienie słońca przeplatały się z lekkim powiewem wiatru.

Punktualnie o godzinie 15 zakończyliśmy marsz zdrowym poczęstunkiem.
Zaproponowaliśmy Uczestnikom bombę witaminową w postaci własnoręcznie wykonanego soku Zielone "Pietruszkowe szaleństwo" a dla doskonałego uzupełnienia energii po treningu przygotowaliśmy ciasto z czerwonej fasoli bez dodatku mąki.

Wystawione opinie wskazują na to że uczestnicy byli zadowoleni:

„ Było super, już czekamy na kolejne wyjście” ( Agnieszka)
„ Super inicjatywa, mam nadzieję że rozruszamy więcej osób” (Asia)
„ Bardzo fajny pomysł, nie zdawałam sobie sprawy jak ważne jest aby wiedzieć jak prawidłowo chodzić z kijami, dotąd wydawało mi się że wystarczy wziąć je do ręki i iść. Teraz wiem że nie robiłam tego dobrze” ( Anna)

Ty też nie siedź bezczynnie! Weź swoje zdrowie w swoje ręce!

Śledź aktualności na stronie www.jedrusik.dietetyk-vita.pl - już wkrótce kolejne informacje o naszych akcjach.

2016-02-14

więcej...>

I Narodowy Kongres Żywieniowy pod hasłem „ Żywność,żywienie w prewencji i leczeniu chorób - postępy 2015”.

Kongres zorganizowano pop Patronatem Instytutu Żywności i Żywienia. 

Na konferencji ogłoszona została nowa piramida żywienia uwzględniająca aktualne zalecenia żywieniowe. Najnowsze osiągnięcia w prewencji i leczeniu chorób niezakaźnych oraz choroby Alzheimera, prewencja chorób zależnych od niedoboru jodu to tylko niektóre tematy kongresu. 

2016-01-20